Bel ons

Werken in de automotive? Deze functies zijn er in de autobranche

Werken in de automotive? Deze functies zijn er in de autobranche

De autobranche kent talloze beroepen en als je nog onbekend bent in het werkveld van deze branche dan lijkt het wel een spinnenweb waar veel beroepen op elkaar lijken. Om in dit spinnenweb meer duidelijkheid te geven hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende beroepen in de garage. Hierin wordt elk beroep toegelicht en worden eventuele verschillen ook besproken. De beroepen worden stapsgewijs opgebouwd zodat er ook een beeld is van de doorgroeimogelijkheden binnen de automotive.

Bandenmonteur

Een bandenmonteur (de)monteert de banden van personen- of vrachtwagens. Dit gebeurt middels een bandenmachine waarbij de band van de velg wordt gehaald en de nieuwe band erop wordt gezet. Dit gebeurt ieder halfjaar, er is namelijk een zomer- en winterseizoen. Doordat dit grote piekmomenten zijn voor de garages aan werkzaamheden worden hier vaak flexibele krachten voor ingezet. De functie voor bandenmonteur wordt ook vaak gezien als een eerste stap binnen de automotive. Mocht je deze eerste stap willen zetten in de autobranche maar heb je geen ervaring? Lees dan meer over onze academy en wij leiden je op tot een bandenmonteur.

2de automonteur

Heb je één of meerdere seizoenen gewerkt als bandenwisselaar en ben je dan toe aan een volgende stap binnen de automotive? Dan is de functie als tweede automonteur de meest logische stap die er gemaakt kan worden. Als tweede monteur ben je bezig met het onderhouden en repareren van personen- en bestelwagens. Voorbeelden van het onderhoud en reparaties die je uitvoert zijn:het monteren van vervangingsonderdelen (denk hierbij aan lucht-, interieur-, oliefilter, bougies en het verversen van olie);het detecteren/ opmerken van gebreken en defecten;'eenvoudige’ technische problemen oplossen;bandenwissel van winter naar zomer of vice versa.

1e automonteur

Vanuit de functie tweede monteur kan je doorgroeien naar eerste monteur. Als eerste monteur krijg je nieuwe taken en verantwoordelijkheden erbij ten opzichte van tweede monteur. Je bent namelijk dan een ‘allround’ automonteur die onderhoudt uitvoert, ‘moeilijkere’ reparaties op zich neemt en diagnoses kan stellen. Naast deze werkzaamheden kan je ook de volgende zaken monteren op de auto:elektronische accessoires (bijv. alarmsystemen en ingewikkelde audiovisuele systemen);trekhaken;alle denkbare accessoires.

Naast deze werkzaamheden heb je ook een verantwoordelijkheid. Vaak krijg je als eerste automonteur namelijk verantwoordelijkheid over de stagiair(s), leerling monteur(s) en tweede monteur(s). Deze monteurs zal jij begeleiden en controleren op de werkzaamheden die zij hebben uitgevoerd. Daarnaast zal er ook af en toe klantcontact plaatsvinden waarbij jij bespreekt met de klant wat er aan de hand is met de auto en wat de geschatte kosten hiervan zijn.

APK keurmeester

De titel zegt het eigenlijk al, met deze functie ben je bevoegd om personen- en bestelwagens APK (algemeen periodieke keuring) te keuren. Je bent in principe nog steeds een eerste monteur maar dan met de bevoegdheid om voertuigen APK te keuren. Naast de personen- en bestelwagens is het ook mogelijk om speciale voertuigen te keuren zoals bijvoorbeeld driewielers, lesauto’s of ambulances.

Je wordt een APK keurmeester doordat je een bevoegdheid krijgt vanuit de RDW om voertuigen veilig de weg op te laten gaan. Hier zitten hele strenge richtlijnen aan. Het is dan ook belangrijk dat je goede diagnoses kan stellen, beschikt over technische vakkennis en bereid bent om te blijven leren. Want indien een APK keuring niet correct is uitgevoerd is het mogelijk dat je strafpunten krijgt van het RDW en je uiteindelijk (tijdelijk) geschorst wordt van het uitvoeren van APK keuringen.

Als APK keurmeester ben je alleen verantwoordelijk voor het inspecteren van het voertuig, het is namelijk goed mogelijk dat de werkzaamheden aan het voertuig uitgevoerd worden door andere monteurs. Als APK keurmeester inspecteer je op de volgende punten:algemene staat van het voertuig;remmen, banden en uitlaatsysteem;alle veiligheidssystemen;ophangsystemen;gas- en roetmetingen;registratie van de kilometerstand.

Geïnteresseerd in een functie in de automotive?

Spreekt één of meerdere functies van dit artikel je aan binnen de automotive. Wij helpen je graag met het vinden van de functie die bij jou past. Je kan altijd kijken naar openstaande vacatures op onze vacature pagina. Het is ook mogelijk om een open sollicitatie te doen door ons een bericht te sturen of te bellen.

Related posts

magnifiercrossmenuchevron-down